9 Nisan 2017 Pazar

TOM HANKS CHARLIE WILSON'LA SAVAŞA GİDİYOR!


Amerika Birleşik Devletleri Hollywood aracılığıyla ve dev dağıtım şirketleriyle sinema sektörünü domine ettiği gibi devasa askeri gücü sayesinde de kendisinden binlerce kilometre uzakta olan ülkelerdeki savaşlara  doğrudan veya dolaylı olarak müdahil oluyor.


Bilmeyenler için kısaca hatırlatmakta fayda var; Sovyetler Birliği 1979 yılında  Marksist Afgan hükümetinin daveti üzerine Afganistan’a girmiş ve mücahitler ile savaşmaya başlamıştır.Ancak mücahitler Sovyetleri frenlemek isteyen birçok ülkeden destek almış ve Sovyetler yaklaşık 15 bin askerini bu savaşta kaybetmiştir.



Charlie Wilson’s War filmi de Afganistan’da yaşanan bu mücadelenin Amerika ayağına odaklanıyor.Hollywood’un bol ödüllü yönetmenlerinden Mike Nichols’un yönetmenliğini yaptığı filmin başrollerinde Tom Hanks,Julia Roberts ve Philip Seymour Hoffman yer almaktadır.2007 yapımı film Teksaslı Kongre üyesi Charlie Wilson’un yaşadıklarından beyaz perdeye uyarlanmış.



Charlie Wilson kafası çalışan,alkol ve kadın düşkünü olarak nitelendirilebilecek bir senatördür.Afganistan’da Sovyet zulmü altında yaşamak zorunda olan insanlara savaşmaları için zengin bir bayan arkadaşının tavsiyeleri ve desteklemesiyle milyonlarca dolar değerinde silah sağlar.Tabi bunu yaparken filmde Amerikan Kongresinin grift sayılabilecek çalışma sistemini de görürüz.Amerian desteğiyle Rusları perişan eden mücahitler Sovyetleri ülkeden çekilmeye mecbur eder.Silahlar için milyon dolarlar temin eden Charlie Wilson Afgan halkının eğitimi için para istediğinde ise 1 dolar bile bulamaz.Bu da Amerika içinden Amerikan sistemine güzel bir göndermedir.


Filmin büyük çoğunluğu Charlie Wilson’ın Afgan mücahitler için yaptığı görüşmeler,toplantılar,yurtdışı seyahatlerle geçmektedir.Filmin süresi ise bu uzun hikayenin hakkını vermede biraz kısa kalıyor.Film kült filmler arasında gösterilecek kalitede değil belki ama Amerika içinden Amerikan sistemine yaptığı eleştiriler bakımından izlenmeye değer.

Filmin anlatım dili ile ilgili olarak da şunu eklemek yerinde olacaktır.Tom Hanks bu filmde  Er Ryn’ı Kurtarmak ve Yeşil Yol filmlerinden farklı olarak biraz daha sitcom tarzı bir anlatım dilinde karşımıza çıkıyor.Film binlerce insanın yaşamını yitirdiği bir savaşı konu alıyor ama Charlie Wilson karakterinin etrafı seksi kadınlar,eğlence partileri,aşırı tüketilen alkol ile çevrilmiş durumda.

Tahmin edileceği gibi filmin çatışma noktasında ise Ruslar var.Sovyetler ile ilgili iyi bir kelime dahi geçmiyor.Trajikomik olan ise Amerikan devletinin Sovyetlerle savaşırlarken milyonlarca dolarlık silah verdiği ve eğittiği Afgan mücahitler şuan Amerika’nın gözünde bir numaralı terörist olmaları.Amerikan çıkarları söz konusu olduğunda dost ve düşman kavramları arasındaki çizgi bu kadar ince.

Son olarak Kongre üyesi Wilson’un sözleriyle bitirelim:
"Bu filmde gördüğünüz herşey yaşandı. Yaşanan herşey harikaydı, ve dünyayı değiştirdi. Fakat sonunda her şeyi mahvettik." - Charlie Wilson.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder