7 Ekim 2014 Salı

YILMAZ GÜNEY'İN "ENDİŞE"Sİ..



Başrollerinde Erkan Yücel,  Kamran Usluer’in bulunduğu “Endişe” filminin senaryosu Yılmaz Güney’e ait, yönetmenliğinde ise Şerif Gören imzasını taşıyor. Film, 12. Antalya Film Şenliği’nden, En iyi film, en iyi senaryo, en iyi yönetmen,  en iyi erkek oyuncu ve en iyi görüntü yönetmeni ödüllerine sahip.


Umudunu Çukurova'ya inip pamuğa bağlayan bir ailenin, özellikle de kanlılarının peşinde dolaştığı Cevher' in (Erkan Yücel) dramı. Cevher, kendine tanınan süre içinde ya kan borcunu ödeyecek ya da öldürülecektir. Kızı Beyaz’ı isteyen hem yaşlı hem de evli olan çiftçi başına "Evet” derse başlık parası hazırdır...Tarlaya makine girip pamuk ırgatlarının işlerinin bozulması, ağa tarafından sömürülen işçilerin taban fiyatlarını artırmak için imza toplamaları ve grev sahneleri filme toplumsal bir eleştiri getirir.  


Endişe Türk sinemasının belirli bakışa sahip filmlerinden biridir.  Pamuk işçilerinin hikayeleri beyaz perde önünde ilk kez bu derece keskin vurgulanmış ve işçilerin öyküsü doğal akışında verilmiştir.
Filmde 25 kuruş’a portatif sinema makinasıyla film izlettiren adam bir nevi sinemaseverlere göz kırpar niteliktedir. “Endişe”nin vakur yapısı içerisinde gülümseme molası gibidir.  Endişe feodal düzenin acımasızlığını işleyen, yoksul tarım işçilerinin sorunları ortaya koyan gerçekçi bir yapıt.(İMDB-7,0)
                                                                                                                                    Ahmet Fatih Arıkan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder