12 Ekim 2014 Pazar

İNGİLİZ HASTA

 Michael Ondaatje’nin romanından Sinemaya uyarlanmış Oscar ödüllü bir film olan İngiliz Hasta’nın(The English Patient) Başrollerinde Ralp Fiennes-Kont Laszlo de Almásy, Juliette Binoche – Hana, Kristin Scott Thomas - Katharine Clifton, Willem Dafoe - David Caravaggio, Naveen Andrews - Teğmen Kip Singh, Colin Firth - Geoffrey Clifton, Kevin Whately – Hardy, Jürgen Prochnow – Müller rol alıyor.162 dakika olan filmin yönetmen koltuğunda Anthony Minghella oturuyor.

 Filmin konusu şöyle:2.Dünya savaşında geçen hikayede Laszlo Almays bir harita yapımcısıdır ve sahra çölünün bazı bölgelerinde harita çıkarmakla görevlidir. Bir uçak kazasında Almays'ın vucüdunda yanıklar oluşur ve yatağa düşer. Ona bakacak kişi Hanna adında bir hemşiredir. Eski bir italyan manastırında kalmaya başlayan Almays’ın flashbacklerle gizemli geçmişine gideriz.Filmde Almays’ın başından geçenleri ve aşk hihayesini izlerken arka planda Hana ve yaşadıklarıyla savaşın soğuk yüzüyle karşılaşırız.

 Film oyunculuklar ve müzikler anlamında izleyicisini tatmin ediyor.Bazı sahneler uzun tutulmuş olsa da filmin resimleri sıkılmanıza müsaade etmiyor.Ralp Fiennes’i Schindlerin Listesi’nden hatırlayanlar bilecektir,orada ne kadar bad bir adamsa burada tam tersi bir portre çiziyor.Arkadaşının karısını ayartan bir adam olmasına rağmen.Filmin kurgusu çok iyi,sahne geçişleri de sizi yormuyor.İzlemeye alıştığımız bol şiddetli 2.Dünya savaşı filmlerinden farkı romantik duyguları ön plana çıkarmış olması ve sakin giden anlatımı.Yani bir savaş filmi ama geçişler bir aksiyon filmi gibi sert değil.Ralp Fiennes’i hasta adam haline getiren makyaj da çok başarılı.Filmin 9 dalda Oscar aldığını da ekleyelim.(İMDB-7,4)       S.K

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder