18 Kasım 2014 Salı

TÜRK SİNEMASININ "GELİN'İ

Başrollerinde Hülya Koçyiğit ve Kerem Yılmazer'in yer aldığı Ali Şen, Kamran Usluer, Aliye Rona ve  Kahraman Kıral  gibi isimlerin bulunduğu "Gelin" filmi Türk Sinemasının ulu çınarlarından biri. Filmin yönetmeni 95 yaşındayken aramızdan ayrılan Türk Sinemasının ilk auteur yönetmenlerinden  Ö. Lütfi Akad.  Otoriteler tarafından Türk sinemasının en iyi 10 filmi arasına yer alan film;  5. Adana Altın Koza Film Şenliğinden En İyi Film, En İyi Yardımcı Erkek ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödüllerinin de sahibi.


Lütfi Akad'ın köyden kente göç üçlemesinin ilk filmi olan Gelin ( Düğün, Diyet) Yozgat’tan  İstanbul’a göçen bir ailenin beraberinde getirdiği umutları ve gelenekleriyle ayakta kalma mücadelesini anlatıyor. Kendilerini bekleyen bu farklı dünyada en önemli kaygılarının  para ve daha fazla kazanmak olduğu bu ailenin en küçük ferdi Osman, amansız bir hastalığa yakalanır ve bunu görebilen tek kişi ise annesi Meryem (Hülya Koçyiğit)’dir. Meryem, oğlunu hastaneye götürmek ve tedavi işlemlerini bir an evvel başlatmak için yoğun çaba gösterir. Diğer aile üyeleri ise durumun ciddiyetinin farkına varmazlar. Daha fazla kazanma arzusu gözlerini kör etmiştir. Osmanın hastalığını kayda değer bulmazlar ve çeşitli yöntemlerle (okuma-üfleme, kurşun döktürme) çocuğun kendiliğinden iyileşeceğini söylerler. Meryem ise son raddeye kadar mücadele etmeye devam eder. Kadının bağımsızlığını kazandığı ve dönemin Anadolu ailesinin feodal yapısını yıkan finaliyle Gelin, sadece döneminin değil Türk sinemasının en önemli yapıtlarından biri.


Yalın üslubu, muhteşem oyunculukları, titiz senaryosu ve hala günümüz dünyasında bile rastlanan aktüalitesi ile "Gelin" izlenmeyi hak eden değerler arasında. (İmdb- 7,9) afar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder