21 Ekim 2014 Salı

İçimizdeki "DÜŞMAN"



 Başrollerinde Aytaç Arman ve Güngör Bayrağın bulunduğu 1979 yapımı "DÜŞMAN" 30. Berlin Film Festivali Jüri Özel Ödülü ve En İyi Senaryo, Siyad  En İyi Senaryo Ödülü , 17. Antalya Film Şenliği En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu, En iyi Erkek Oyuncu gibi ödüllerin  sahibi. Yönetmenliğini usta yönetmen Zeki Ökten’in üstlendiği filmin senaryosu Yılmaz Güney’e ait.



Filmin konusu ise kısaca şöyle: "İsmail" iş arayan işsiz biridir. İnsan pazarına çıkar inşatta binlerce kişi vardır. İşsizliğin artmasından ötürü herkes her işi yapar. İsmail, bütün uğraşlarına rağmen ekonomik  sorunlarını çözemez. Karısı Naciye, maddi olanaksızlıklardan  tamamen sıkılmıştır. İsmail’in karısı Naciye bir gün evden kaçar.





Filmin genel olarak, maddi imkânsızlıkların ve de maddiyatçılığın, sosyal hayat, insan ilişkileri ve genel anlamda da insanların hayata bakışı üzerindeki olumsuz etkilerini farklı örneklerle yansıtır. İnsanların arasında tahammül kalmamıştır. Dönemin yapısı çıkar ilişkileri ve bencillikler üzerine kuruludur. Para ve menfaat ilişkileri hat safhadadır. İnsanlar en yakınlarına bile güvenemez duruma gelmişlerdir. Sistemin yapısı bazı insanları bu düzenle galip çıkarsa da, çoğunluk ezilmeye ve yoklukla mücadeleyle boğuşmak durumunda kalmıştır. [İmdb-6,6]    Afar




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder